Cand esti tanar si esti cuprins intr-o forma de invatamant superior nu te gandesti deloc la viitorul tau si la finante. Traiesti clipa, te bucuri de tot ce iti ofera prezentul. Numai ca, daca ai ajuns pana in facultate, trebuie sa te gandesti deja si la viitorul tau financiar. Vei intemeia o familie, vei avea nevoie poate de bani pentru o afacere, vei vrea sa te bazezi pe ceva in viitor.
Siguranta financiara e foarte importanta dupa terminarea facultatii, indiferent ce fel de job ai si cat de mult succes vei avea in cariera profesionala. O siguranta financiara mai mare presupune o gandire strategica inca din facultate si decizii asumate si bine puse in practica pe mai departe. Doar asa poti sa ai tot ce iti doresti si sa fii in siguranta indiferent de fluctuatiile din economie.
In facultate ai tot timpul sa iti faci planuri. Visezi si e bine sa te gandesti si la viitor. Un viitor sigur porneste de la o stabilitate financiara foarte buna. E important sa pornesti inca de cand esti tanar cu o mentalitate sanatoasa in plan financiar si sa ai un plan serios pentru finantele tale viitoare.
Da, viitorul poate fi prea departe pentru un tanar aflat in facultate, insa facultatea trece repede, iti cauti un job si poate il gasesti pe cel perfect, incepi sa castigi si vrei si o familie. Pentru a putea avea o evolutie fireasca in plan familial si profesional e nevoie de stabilitate financiara. Si ea nu apare din senin, ea se construieste. Cum? Prin planuri serioase in plan financiar, planuri simple, pe care pe poti pune in aplicare pas cu pas chiar din timpul facultatii. Ce poti face concret?
Gandeste-te la finantele personale raportat la familie. Aici familia poate insemna parintii, rudele apropiate sau familia din viitor, familia ta. E bine a pui bani deoparte, sa incerci sa ai mereu un cont unde poti sa gestionezi finantele si sa te asiguri ca ai pregatit in permanente tot ce iti trebuie pentru familie sau pentru viitoare ta familie. Nu te gandi doar la tine cand iti planifici viitorul financiar, incearca sa gandesti in ansamblu daca vrei sa ai o stabilitate mai mare in plan financiar.
Incepe sa investesti. Intai incearca sa te documentezi, sa vezi in ce poti investi. Nu ai bani prea multi cand esti tanar si mai esti si la facultate, dar poti sa faci o afacere mica impreuna cu un coleg, poti investi sume mici la bursa, poti sa iti faci un site si sa oferi diverse servicii, sa obtii si un mic profit. E important sa ai acest exercitiu financiar si sa investesti la inceput nu foarte mult pentru ca riscul sa mai si pierzi sau sa nu mearga lucrurile asa cum iti doresti e destul de mare. Investitia te invata cum sa iti gestionezi banii si stii ce ai de facut atunci cand vei dispune de mai multi bani si vei putea sa faci si investitii mai importante.
Gaseste ideile de afaceri sau de job potrivite pentru tine. Nu conteaza ca vrei sa investesti sau vrei doar sa iti gasesti un job cat mai bun. E bine sa pui pe hartie toate ideile care iti vin si sa incerci sa vezi cum poti folosi tot ce ai acumulat in facultate pentru a putea evolua in directia dorita. Stabilitatea financiara depinde si de modul in care stii sa te folosesti de toate ideile si de constientizarea lor. Fa acest exercitiu mereu si incearca sa iti notezi toate ideile geniale si planurile financiare care ti se par excelente. Cand ai adunat suficiente idei despre investitii sau despre ce vrei sa faci, ce iti place sa faci vei fi mai relaxat si iti va fi mult mai simplu sa ai un viitor asigurat din punct de vedere financiar.
Incepe sa cauti jobul perfect din facultate. Nu astepta pana cand termini facultatea si ai o diploma ca sa iti gasesti un job cat mai bun. Incepe sa cauti locuri de munca din facultate, lucreaza, experimenteaza, mergi la voluntariat si internship. Nu ai de unde sti ce iti place si ce poti face daca nu mergi sa lucrezi efectiv undeva. E cea mai simpla cale spre un viitor mai sigur din punct de vedere financiar. Vei avea din start experienta, vei sti la ce te pricepi, ce faci de placere, vei sti si ce locuri de munca nu ti se potrivesc.