Sa ai grija de doi sau mai multi copii poate fi o provocare mai mare decat anticipezi. Sfaturile de parenting te vor ajuta sa ii faci fata

La primul copil iti va fi usor sa faci fata cerintelor pe care le impune noul tau job, acela de parinte full time. Stii deja ce sa faci, poti sa ai si alte activitati in care sa fii implicat, te descurci. De la al doilea copil insa lucrurile se complica foarte mult. Ai mai mult de munca, ai un copil sau doi, trei mai mari care nu accepta sa primeasca mai putina atentie si unul sau doi mici care vor toata atentia ta mereu.

Daca esti deja coplesita de noile tale „indatoriri” poti sa gasesti cateva raspunsuri utile si sfaturi de parenting modern in articolul ce urmeaza.

Decizia de a avea doi sau mai multi copii este una calculata de fiecare data. Cel putin in teorie. Daca nu stii ce e acela planning familial si nu ai notiuni elementare legate de conceptie si de viata sexuala s-ar putea sa te trezesti cu o familie marita peste… noapte. Si odata ce vin copiii nu prea mai ai ce face, trebuie sa te dedici total lor si familiei. Si poate fi foarte obositor, mai ales cand ai doi sau mai multi copii.

Nu e vreo reteta-minune sa treci mai usor peste etapa in care toti sunt mici si au nevoie de ajutor si de atentia ta. Dar specialistii in parenting modern au venit cu niste sugestii interesante pentru parintii care au multi copii…

Aminteste-ti ca fratele sau sora mai mare este inca un copil… Daca pana la nasterea unui al doilea copil, unui al treilea copil micutul tau primea toata atentia si era rasfatatul familiei, odata cu noile schimbari ce apar atentia nu va mai fi mereu concentrata doar pe el. Un nou-nascut are nevoie de atentie mai mare si de multe ori fratele mai mare ar putea fi lasat pe ultimul loc.

Incearca sa legi o relatie intre frati, sa ii prezinti micutul imediat ce a fost adus de la maternitate si sa ii permiti sa se joace cu el, sa relationeze asa cum stie ca sa se „imprieteneasca” si sa inteleaga cat de important este sa i se acorde atentie bebelusului in primele lunite de viata. Poti sa il lasi pe fratele sau soare mai mare sa faca un cadou noului venit in familie, sa aleaga un obiect care sa il daruiasca pentru a crea inca de la inceput acea legatura speciala.

Implica mereu fratele sau sora mai mare in activitatile de zi cu zi. Nu neglija copilul mai mare, implica-l in activitatile de ingrijire ale mezinului familiei. Poti sa folosesti carti de povesti ca sa pregatesti copilul pentru venirea mezinului acasa si poti sa il lasi pe fratele cel mare sa se ocupe partial de bebe, sa ajute la schimbarea acestuia, alaturi de mamica. Asa va invata sa aiba si el niste responsabilitati si se va descurca mai bine in viata. Plus ca nu va fi gelos pe fratior sau pe surioara si va fi incantat sa ajute.

Pregateste gustari si povesti. In perioada in care va trebui sa hranesti copilul la san vei avea nevoie de ele pentru a tine ocupat celalalt copil sau ceilalti copii. E important sa ii dai copilului ceva de facut cat alaptezi pe o perioada mai lunga si sa nu te deranjeze nici pe tine, nici pe mancaciosul cel mic. Gaseste activitati creative si lasa-l pe micut sa isi gaseasca singur ce are de facut, sa se implice in activitati interesante pentru el. Supravegheaza tot ce face si incearca sa il tii cat mai aproape de tine cat alaptezi ca sa previi orice fel de accidente.

Incearca sa faci fata cerintelor copiilor. De multe ori se intampla ca micutii sa aiba nevoie de tine in acelasi timp. E important sa prioritizezi niste activitati, sa il implici pe cel mai mare dintre copii si sa te ajute cu ceilalti micuti. Sau poti sa ii ceri copilului mai mare sa accepte ca fratele mai mic are alte nevoi urgente si de abia dupa ce mami termina cu el se va juca si cu acesta. Si sotul, tatal poate sa ajute enorm acum si sa se ocupe de un copil sau doi cat tu esti deja ocupata cu mezinul sau mezinii familiei. Doar asa poti sa te imparti intre copii si sa le oferi atentia de care au nevoie fiecare in parte.

Nu ezita sa ceri ajutor. Cere ajutor cand simti ca nu mai poti, de la rude, parinti, prieteni. Nu lasa depresia si oboseala sa iti domine viata, cere ajutor profesionist sau de la familie mai ales daca ai mai multi copii. Scapi si de un stres in plus, ai o ingrijire foarte buna pentru toti copiii si mai ai timp si pentru tine, te poti relaxa putin. A cere ajutor nu inseamna ca renunti la ingrijirea copiilor, nu trebuie sa te gandesti asa. Ii vei ingriji, dar vei avea si un ajutor pe care sa te bazezi ca sa o faci mai bine si mai eficient.

Invata sa faci fata oboselii. Daca ai copii activi tot timpul si bebelusi care te trezesc noaptea mereu vei avea probleme mari cu odihna si cu oboseala cronica. Incearca sa ai timp si pentru tine si pentru partener, apeleaza la ajutor, la rude, prieteni ca sa mai ai si cateva momente de respiro. Imparte sarcinile in doi, implica partenerul cat de mult poti, inscrie copiii mai mari la crese, gradinite ca sa iti ramana mai mult timp si pentru cei foarte mici. Implica micutii in diverse activitati ca sa ii obosesti bine ziua si seara si noaptea sa fie liniste in casa pentru ca toata lumea doarme bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *