Dupa o petrecere, la care ai dansat si ai cantat toata noaptea, e firesc sa te simti obosit si somnoros toata ziua urmatoare. La fel, dupa ce ai invatat pentru examenul de la o materie grea toata noaptea sau ai avut o noapte mai agitata din cauza gandurilor legate de job, e perfect normal sa ai o somnolenta pronuntata.
Somnolenta si pe timpul zilei apare atunci cand nu te-ai odihnit suficient, cand creierul nu a reusit sa se refaca in mod complet si cand energia pe care ai pierdut-o in ziua anterioara nu mai este asa de usor de refacut. E un lucru normal pana in punctul in care nu mai poti sa iti desfasori activitatile obisnuite pentru ca iti e prea somn si vrei sa te culci fix in mijlocul zilei.
Ce determina somnolenta permanenta pe timpul zilei si care sunt semnalele de alarma la care trebuie sa fii atent? Iata doar doua intrebari care isi vor gasi raspuns in materialul ce urmeaza.
Ne-am confruntat cu totii cu ea. Somnolenta apare cand ti-e lumea mai draga si poate sa dispara la fel de repede. E o stare care se caracterizeaza prin oboseala, prin tendinta de a renunta la multe lucruri si a sta undeva intins, a inchide putin ochii.
De regula, somnolenta apare si e mai pronuntata in special seara, inainte de culcare, cand organismul si creierul iti spun „Stop, e cazul sa te culci”. E implicata si melatonina, mai e implica si ritmul circadian obisnuit in prezenta somnolentei normale, resimtita inainte de ora culcarii.
Dar sunt multe cazuri documentate in care somnolenta este permanenta si apare si ziua. Practic nu mai poti sa fii productiv pentru ca iti e prea somn si vrei un singur lucru: sa dormi. Oboseala in exces este una dintre cele mai frecvente cauze, in special oboseala psihica. Cand esti prea obosit somnolenta e deja ceva obisnuit, creierul si organismul nu mai pot tine pasul cu ritmul in care ai ales sa iti desfasori activitatile dintr-o anumita zi.
Se poate intampla sa ai o somnolenta pronunta pe timpul zilei, care depaseste orice „asteptari”. Cand ai o somnolenta mult prea mare?
- Cand simti ca iti e foarte somn si nu mai esti in stare sa iti coordonezi miscarile, cand nu mai esti suficient de implicat in activitatile obisnuite.
- Nu mai esti in stare sa duci la capat activitati banale, citit, privit la tv, esti tentat sa dormi pentru cateva minute de mai multe ori pe zi, asta desi nu ai cum sa faci asa ceva.
- Nu te mai concentrezi, nu mai esti atent deloc, ai probleme cu memoria de scurta durata.
Cand ar trebui sa mergi la medic?
- Ai nevoie de mai mult de 20-30 de minute ca sa adormi la inceput sau cand te trezesti ca sa mergi la baie pe timpul noptii.
- Dormi in „hopuri” si te trezesti des, nu reusesti sa mai adormi si nu ai un somn odihnitor.
- Ai un somn in care sforai, te ineci, gafai, aproape ca nu respiri deloc in unele momente.
- Ai halucinatii cand adormi sau cand te trezesti.
- Ai paralizie in somn, nu te poti misca nici daca te trezesti din somn, ai din nou halucinatii.
- Simti un disconfort la nivelul picioarelor cat esti la orizontala, noaptea, si nu poti scapa de el decat daca te misti.
- Ai avut episoade de adormit la volan, chiar si pentru cateva secunde, cat erai in mers.
Somnolenta prelungita si repetata pe parcursul zilelor poate duce la scaderea in greutate, la anxietate, depresie, la diabet sau atacuri de cord, la accidente vasculare sau la probleme la locul de munca.
Motive comune pentru care apare somnolenta permanenta si pe timpul zilei?
- Nu dormi suficient noaptea. Asta pentru ca nu stii cate ore de somn ai nevoie, pentru ca vrei sa termini ce ai de facut pentru ziua urmatoare, vrei sa inveti, stai pana tarziu. Poate nu reusesti sa dormi pentru ca te deranjeaza vecinii, pentru ca uiti televizorul deschis, pentru ca e zgomot de la masini. Folosirea in exces a dispozitivelor moderne inainte de somn poate duce la probleme cu adormitul rapid. E important sa iti faci cele sapte sau opt ore de somn in fiecare noapte si sa te asiguri ca te scoli odihnit;
- Apneea. E o problema pentru multi: ajungi sa nu mai poti respira deloc, pret de cateva secunde sau sa respiri cu greutate, si asta cat timp dormi. Te trezesti mereu pe tot parcursul noptii, nu reusesti sa te odihnesti bine, nu mai ai un somn complet, cu perioade de somn adanc. Si daca nu te odihnesti bine noaptea e firesc sa apara somnolenta pronuntata pe timpul zilei. Episoadele de apnee in somn pot sa apara si de cateva sute ori sau de cateva ori pe noapte, depinde de la caz la caz;
- Narcolepsia. Sunt patru simptome ale narcolepsiei si unul dintre ele e somnolenta excesiva, aparuta si pe timpul zilei. Narcolepsia apare atunci cand e o problema cu echilibrul dintre somn si starea de veghe. In timp ce esti treaz te poti trezi cu o paralizie ca in somn si in timpul somnului te poti trezi cu elemente care caracterizeaza starea de veghe. Cel mai comun simptom al narcolepsiei e cataplexia, caracterizata prin pierderea tonusului muscular odata cu un stimul emotional, surpriza, ras;
- Sindromul oboselii cronice. Este o afectiune care poate da oboseala mare fara un motiv anume, epuizare psihica si fizica din senin si somnolenta permanenta, chiar si ziua. Oboseala e foarte mare mai ales dupa efort, chiar daca nu este foarte mare. Somnul nu e odihnitor, somnolenta prelungita reapare din timp in timp sau e continua pe parcursul zilelor;
- Sindromul Kleine-Levin. E o boala rara, dar afecteaza adesea tinerii si e caracterizata prin somnolenta permanenta care apare cand iti e lumea mai draga si se repeta la anumite perioade de timp. Episoadele de somnolenta se pot intinde pe zile, luni, saptamani, somnolenta duce la imposibilitatea de a avea o viata normala. Sindromul poate fi diagnosticat doar de catre un specialist si se manifesta la fel de puternic la orice pacient la care e depistat.