Lumea sportului va fi total diferita dupa trecerea pandemiei

Unul dintre cele mai afectate domenii in perioada pandemiei de COVID-19 este sportul. Sportul insemna, pana in martie 2020, lume multa, multi fani, partide, meciuri cu arene, stadioane pline, lume adunata pe la terase ca sa urmareasca un meci tare.

Dar insemna si o echipa, insemna interactiune permanenta, insemna si petreceri dupa cucerirea unei cupe, strangeri de mana sau imbratisari. Nimic din toate astea nu va mai fi vazut pe stadioane, arene sau in afara lor… Schimbarile din lumea sportului nu vor fi unele radicale, dar micile amanunte si detalii chiar vor conta si vor transforma fiecare sport in parte.

Deja vedem multe schimbari in lumea sporturilor de echipa, vedem stadioane si arene goale, vedem antrenamente care, privite de la distanta, par un pic ciudate. Insa acesta e doar inceputul. Cand vom vedea competitii sportive intr-o era post-pandemie diferentele vor fi mult mai mari fata de ceea ce stiam inainte de 2020. Ca sa poata sa isi tina in siguranta atat sportivii, cat si fanii, federatiile si ligile au inceput sa lucreze din timp la noi ghiduri si reguli pentru a promova distantarea sociala.

E greu sa impui sportivilor sa nu mai petreaca timp impreuna dupa ce au castigat meciuri sau sa se ingramadeasca prin vestiare si sa se imbratiseze. Va fi greu sa nu mai permit strangerile de mana sau chiar lucrul in echipa, colaborarea. Dar astea sunt vremurile, toata lumea trebuie sa se protejeze ca sa putem trece cat mai usor peste pandemia de COVID-19.

Modificarile punctuale din diverse sporturi sunt deja creionate si pot fi puse in practica, evident, dupa ce sunt explicate celor vizati.

In multe sporturi high-five-ul va fi strict interzis. Un high-five ca intre sportivi. Iata o imagine de arhiva deja, istorica, daca ne este permis sa spunem asa. Prin baschet sau in alte sporturi de echipa acest high-five era un obicei pe care il faceai involuntar ca sportiv. E destul de trist sa vezi asa ceva, dar forurile internationale sportive promit sa inlocuiasca acest gest cu un altul care sa respecte distantarea sociala.

Strangerile de mana intre sportivi, total interzise. Din martie nimeni nu mai are voie sa stranga mana celuilalt in semn de salut. Nici in sport nu mai este permis. Asa te pazesti de coronavirus si respecti si regulile impuse de autoritati. Mai ales in echipele mari acest gest banal poate fi cel mai bun si mai rapid mod de a transmite virusul de la un membru la altul.

In baseball este interzis orice fel de „scuipatura”. Nu e voie sa scuipi in niciun fel, nu e voie cu mancat e seminte si scuipat coji pe unde se nimereste. Totusi va fi voie cu guma de mestecat, atat timp ca nu o scuipi si pe ea pe jos sau in alta parte decat intr-o poleiala. E o masura care se va aplica si in alte sporturi, daca e nevoie.

Sportivii nu mai au voie sa isi umezeasca degetele cu saliva. De multe ori, in functie de sport, jucatorii mai sunt tentati sa isi linga degetele ca sa prinda mai bine o minge mica. Totusi, unde e nevoie de putina umezeala, poti avea in buzunar si o carpa umeda. E o solutie de compromis si e mult mai igienica decat degetele bagate in gura, fara a fi dezinfectate.

Exercitiile in echipa vor fi limitate. Orice fel de exercitii care presupun mai multi sportivi vor fi limitate la 15 oameni sau mai putini. Deja avem un orara daca sunt vreo 50 de sportivi in echipe, avem programari si exercitii repetate pana cand toata lumea a ajuns sa le faca. E mai obositor, dar e mai sigur asa, spun specialistii. Si sportivii sunt de acord cu toate regulile de acest fel, nu au incotro si vor sa fie in siguranta mereu.

In golf nu se va mai scoate mingea din gauri. Autoritatile care reglementeaza tot ce se intampla in golf au reusit sa faca niste reguli de respectat. Mingea nu mai ajunge la fundul gaurii, este tinuta mai sus cu niste obiecte sau cu niste dispozitive speciale. Si cand nu mai bagi mana dupa o minge si atingi tot ce inseamna interiorul gaurii. Esti protejat si ii protejezi si pe altii.

In tenis nu va mai fi voie sa ridici mingea de tenis de jos cu ajutorul mainii. In loc sa iei o minge de jos si sa o plimbi si in alta mana, eventual, mai bine o iei cu racheta de tenis sau cu piciorul si o aduci pe racheta pentru servire directa. E o practica des intalnita deja si e folosita inainte sa apara pandemia, asa ca nu va fi prea greu de implementat. Tenismenii profesionisti stiu deja cum sa serveasca direct cu minge pe care nu o ating, doar fac asta de o viata intreaga, ori de cate ori au ocazia.

In box nu mai au voie in ring fetele care anunta rundele si nici cei care anunta pugilistii. Nu va mai avea ce cauta in ring cameramanul, fata cu rundele la vedere si cel care face intrarea pugilistilor ce urmeaza sa se bata. Doar pugilistii, antrenorii si arbitrii vor fi in ring. Doar asa se va putea pastra o distantare sociala si riscul de infectare nu va fi foarte mare.

Boxul e destul de complicat in privinta respectarii distantarii si a sigurantei, pugilistii se bat in ring si chiar daca au manusi nu pot sa poarte masca pentru ca e efort mare, la fel cum nu pot sta la distante de 2 metri unul de altul, e un sport care incurajeaza contactul fizic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *