Orice izolație de spumă poliuretanică este nepoluantă, chiar și peste ani și ani de la aplicare. Ce o face ecologică se poate afla din acest articol.
Ce calități unice are spuma poliuretanică
Spuma poliuretanică reprezintă un material de izolație a locuințelor, izolație termică dar și hidroizolație și izolație fonică într-un anumit context specificat mai jos. Supranumită material minune în izolații, această spumă are anumite calități care se evidențiază într-o comparație cu celelalte materiale izolatoare principale de pe piața de construcții. Și poate că românii nu le cunosc prea bine, fiind cel mai nou izolator intrat pe piața autohtonă.
Pe lângă faptul că spuma poliuretanică poate fi obținută într-o variantă deosebit de densă (varianta cu celulă închisă), lucru care îi conferă puterea de a bloca aproape complet orice transfer de căldură, precum și umiditatea sau sunetul, aceasta mai are câteva caracteristici specifice, printre care faptul că acoperă chiar și colțurile și găurile altfel imposibil de acoperit, și calitatea că nu emană gaze toxice sau că nu se dezintegrează nici măcar după câteva zeci de ani de la aplicare.
Dacă vata de sticlă folosită la izolarea imobilelor este cunoscută pentru faptul că în timp emană gaze toxice, din cauza formaldehidei din componență, nu este și cazul la o izolație de spumă poliuretanică. Odată ce compușii chimici intră în reacție, reacția încetează după câteva secunde și spuma expandată și întărită nu mai are de suferit modificări, nici chimice nici fizice. Iată de ce durata de viață a spumei este de 80 de ani, așadar mult mai multe decenii decât duratele de viață ale celorlalte materiale de izolație. Practic, este cât durata de viață a imobilului în sine.
Orice izolație din spumă poliuretanică e „verde”
Spuma poliuretanică este cu certitudine un material ecologic de izolație a imobilelor, a caselor în mod special, și reprezintă încă un mijloc prin care piața imobiliară se poate înverzi în continuare, grija pentru mediu fiind arătată astfel. Desigur că izolația unei case reprezintă doar o mică parte din structura imobilului (pe care, apropo, spuma nu o îngreunează), însă tot este un plus pentru construcțiile care astfel cuprind mai multe materiale ecologice în componență.
Mai ales că acest caracter nepoluant nu se referă numai la protejarea mediului înconjurător, ci și la cel din interior, al climatului casei, înspre beneficiul locuitorilor săi (stare de bine, sănătate). Astfel, izolația bună și durabilă creează un climat constant și sănătos înăuntru, cu temperatură plăcută, constantă în timp și zonă (indiferent de încăperea sau colțul de cameră în care se stă) și cu mai puține microorganisme și fungi (protejând de alergii și protejând țesăturile și finisajul pereților). Iată cum și pe interior casa devine „verde”.
Iar dacă se mai adaugă faptul că eficiența superioară a spumei face ca întregul nivel de consum de energie al casei să scadă, certificatul energetic al clădirii se înverzește și mai tare! Adică certificatul de eficiență energetică, dovada că lupta pentru mediu înregistrează victorii.
Mai multe detalii sunt oferite de firma de izolații Isoterm, care sprijină evoluția în izolații mizând pe spuma poliuretanică.
Acest tip de izolație poate contribui la creșterea eficienței energetice a clădirilor, reducând astfel consumul de energie și emisiile de carbon. Faptul că este considerată “verde” indică și o preocupare pentru sustenabilitate și impactul asupra mediului. Cu toate acestea, este important să fie utilizată și instalată corect pentru a maximiza beneficiile și a evita problemele potențiale.