Toata lumea foloseste tofu pe post de inlocuitor de carne. Soia si tofu sunt cele mai populare surse de proteine in prezent. Dar pe langa acestea avem multe alte legume si ingrediente de unde putem sa ne luam portia zilnica de proteine. Trebuie doar sa le gasim si sa le includem in dietele noastre pentru a ne bucura de o masa sanatoasa si de cele mai gustoase preparate.
Nu avem cum sa renuntam la proteine definitiv. Chiar daca nu mai vrem sa mancam zilnic carne de toate felurile e bine sa avem proteine din alte surse, vegetale de preferat. Proteinele sunt importante pentru dezvoltarea noastra si pentru o functionare normala a organismului. Astazi avem o multime de alternative la banala carne, asa ca nu avem nicio scuza sa nu le incercam si sa le gasim combinatia perfecta pentru meniuri delicioase. Cateva recomandari de surse alternative de proteine gasiti si in lista de mai jos.
Quinoa. Are multe proteine, poate inlocui carnea oricand, e usor de gatit si e foarte versatila. O portie de quinoa ofera opt grame de proteine, iar daca adaugi si fasole si nuci ai deja suficiente proteine cat sa nu iti mai trebuiasca si carne. Consumand quinoa ai din start noua aminoacizi esentiali, pe care corpul uman nu ii poate produce, inclusiv unul care e foarte bun in procesul de crestere a tesuturilor si in repararea lor. Are si fibre, fier, mangan, magneziu, se gateste ca orezul, cu apa, se fierbe bine si serveste cu legume si salate diverse, cu rosii si ceva castraveti, cu niste sosuri facute in casa.
Linte. Daca vei consuma linte in mod regulat poti inlocui carnea fara probleme cu ea, pentru ca are noua grame de proteine per portie. Poti sa faci o multime de preparate din ea, e usor de digerat si de condimentat si are un gust bun. Se fierbe simplu in niste apa si la final se scurge si se poate face o pasta in care pui ciuperci, morcovi, ceapa, poti face si supa de linte care e foarte gustoasa. Gasesti si linte deja gatita, dar e mai bine sa o faci tu, proaspata. Lintea iti va oferi energie, proteine, dar si un gust unic, feluri de mancare pe care le poti incerca si care se vor regasi cu siguranta in meniul tau de zi cu zi.
Broccoli. Da, e o surpriza sa il vezi aici. El contine 5 grame de proteine per portie. Nu mananci prea mult broccoli la o masa, dar daca il combini cu quinoa sau il introduci in hummus ai proteine si o masa excelenta la pranza sau seara. Are un gust bun, are vitamine multe si minerale esentiale pentru dezvoltarea normala a organismului, il gasesti peste tot si se gateste usor, e versatil si ofera un gust deosebit. Poate fi oricand o alternativa la carne, combinat cu alte legume care au si ele proteine multe, cu seminte.
Mazare. Are foarte multe proteine, 79 de grame de proteine gasesti intr-o portie, deci e un concurent veritabil pentru restul alternativelor din lista noastra. Are aproape la fel de multe proteine ca o cana zdravana de lapte bauta pe nerasuflate. Se poate pune in supa, in macaroane, in salate, se serveste cu branza, se poate combina cu ulei de masline, parmezan, pentru un pesto de zile mari. Se fierbe repede, poate fi facuta si la cuptor, important este sa nu o gatesti prea mult.
Nuci si unt din nuci. Au multe proteine, cinci sau sase grame de proteine per portie. Au si multe calorii, deci trebuie sa ai grija cu ele. E bine sa le consumi ca atare, sa alegi untul fara prea mult zahar si uleiuri hidrogenate. Le poti integra in orice fel de mancare, sunt ingrediente versatile si iti ofera suficiente proteine cat sa nu ai nevoie de carne in meniul zilnic. Consuma-le insa cu atentie pentru ca s-ar putea sa te ingrasi daca ai cantitati prea mari de nuci in dieta ta.
Edamame. Boabele de edamame contin pana la 8.4 grame de proteine per portie, daca sunt fierte cum trebuie. Seamana cu un fel de fasole, cu mazarea, au o teaca in care vei gasi boabele. Se fierbe teaca si se adauga sare, sos de soia, se pot scoate si boabele si ai un fel de mancare foarte bun, usor si plin de proteine, care va inlocui carnea oricand.
Iaurt. Iaurtul grecesc contine de doua ori mai multe proteine decat iaurtul normal. E bine sa citesti eticheta cu atentie pentru ca multi producatori adauga gelatina, colagen de origine animala, carmin. Conteaza si continutul de zahar si de grasime. Iaurtul grecesc fara multa grasime si fara zahar e cel mai bun, chiar daca nu are un gust atat de bun ca unul plin de zahar. Il poti servi dimineata sau seara cu niste seminte si cu nucile preferate, poti adauga si niste fructe si ai din start o masa plina de proteine, vitamine si minerale.
Oua. Sunt un inlocuitor excelent daca nu mai vrei sa mananci carne. Un ou contine cam sase grame de proteine, trei in galbenus, trei in albus. Are vitamine si minerale din abundenta, aminoacizi esentiali, care completeaza continutul mare de proteina. E de preferat sa avem gaini sau sa cumparam oua organice daca vrem sa avem si mese sanatoase si satioase.