Tarile unde nu te lovesti de bariere lingvistice sunt alegeri firesti pentru expati

De cand granitele au fost tot mai usor de trecut si sunt deschise pentru libera circulatie a persoanelor si a marfurilor gandul la o schimbare de cariera si la strainatate a inceput sa fie din ce in ce mai prezent in mintea noastra. Dar oricat de simplu ar parea la inceput, plecarea in strainatate se loveste de un obstacol de netrecut pentru multi: limba, componenta lingvistica.

Daca nu cunosti limba din regiunea unde pleci nu vei putea sa te descurci deloc la locul de munca, oricat de simplu ar fi, nu vei putea lega relatii si nu vei putea sa te dezvolti in directia dorita. Sunt insa cateva tari si regiuni unde limba engleza iti va fi suficienta ca sa te descurci si barierele lingvistice nu vor fi pe lista ta de probleme legate de emigrare.

In prezent, limba engleza este suficient de raspandita pentru a putea fi folosita oriunde te deplasezi. Daca si tu te numeri printre cei care vor sa paraseasca tara si sa se indrepte spre alte meleaguri ar fi bine sa o cunosti cat mai bine. Da, in fiecare tara se vorbeste o limba, insa engleza este una dintre putinele limbi pe care te poti baza daca vrei sa porti o conversatie cu autoritati, cu oameni din institutii cheie sau cu cetatenii de acolo.

Barierele lingvistice sunt printre cele mai des invocate motive pentru care expatii aleg sa mearga in alte tari sau sa nu mai plece deloc. E dificil sa te descurci intr-o tara straina fara sa stii limba respectiva sau macar engleza la nivel conversational. Multe tari nici macar nu iti permit sa muncesti sau sa intri in tara daca nu cunosti limba, sansele sa poti ramane acolo sunt extrem de mici.

Si cu toate astea oamenii isi doresc sa plece din tara, sa se stabileasca definitiv sau pentru o perioada limitata de timp in alta tara. Cu engleza „la purtator” si cu putina ambitie poti sa iti implinesti si acest vis. Iata in continuare cateva tari unde va fi suficient sa stii limba engleza ca sa te descurci perfect in orice fel de circumstante.

Bahamas. E o tara insulara unde taxele sunt mici sau chiar inexistente, se vorbeste engleza si oamenii sunt foarte primitori. Sa obtii un permis de sedere in Bahamas e simplu, taxele nu te deranjeaza, asa cum se intampla la noi. Te mai obisnuiesti cu furtunile tropicale si cu viata din zona respectiva, daca vrei sa investesti statul te asteapta cu bratele deschise si taxe care nu te vor face sa pleci in urmatoarele secunde dupa ce le auzi.

Bahamas ramane un paradis fiscal pe care multi il cauta si pe care il vei indragi de la primele ore petrecute acolo. Ai plaje, ai o viata linistita, iti poti face afacarea ta, poti lucra in domenii cheie si nu vei fi nevoit sa te chinui cu o alta limba straina.

Belize. In Belize se vorbeste engleza peste tot, U.E. a scos Belize de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, asa ca e un loc perfect daca vrei sa iti tii banii in conturi bancare din afara tarii. Limba oficiala in Belize e… engleza, peste 60% din populatie o vorbeste perfect.

Da, mai ai si locuri unde spaniola sau un dialect local, Creole, se vorbesc, dar engleza iti va fi suficienta ca sa te descurci si in viata sociala, si in afaceri, la locul de munca. Viata e frumoasa in Belize, poti practica ce sporturi de apa vrei, te poti plimba, ai plaja, ai natura cat vezi cu ochii si o regiune linistita unde te poti relaxa oricand.

Gibraltar. Pentru cei care isi doresc sa stea intr-o zona de coasta spaniola, dar sa poata vorbi engleza oriunde si sa se inteleaga cu oricine, Gibraltarul este alegerea perfecta. Desi nu e un stat in sensul din dictionar al cuvantului, ci singurul teritoriu britanic din partea continental europeana, Gibraltar este o optiune excelenta pentru oricine vrea sa incerce viata de peste hotare. Taxele mici, posibilitile diferite de angajare, salariile bune si viata interesanta, de care nu te vei plictisi, iata doar cateva avantajele ale Gibraltarului.

Limba oficiala e engleza, cultura e una usor de inteles, permisele pentru a putea sta pe teritoriul tarii se obtin rapid. Inveti si flamenco, gusti din cele mai interesante preparate si te bucuri de cele mai frumoase peisaje pe care le-ai vazut vreodata.

Irlanda. Este una dintre cele mai primitoare tari unde se vorbeste engleza peste tot. Desi limba oficiala este irlandeza, doar 5% din populatie o vorbeste in viata de zi cu zi. Taxele sunt poate putin mai mari decat in alte parti, dar sunt usor de suportat avand in vedere salariile destul de mari. Irlanda te cucereste prin infrastructura foarte bine pusa la punct, prin sistemul sanitar excelent, prin educatie de calitate, prioritara pentru autoritati.

Daca pleci cu o suma de bani mai mare poti investi foarte bine in Irlanda, statul te sustine si iti permite sa obtii si anumite facilitati la nivelul taxelor platite.

Malta. Malta e mai apropiata de Italia, dar engleza e prima pe lista limbilor vorbite acolo. Taxele sunt reduse, poate fi un adevarat paradis fiscal mai ales daca vrei sa investesti si sa ai afacerile tale. Daca vrei sa iti faci o afacere in Malta si nu esti cetatean U.E. poti obtine resedinta mai usor prin prisma investitiilor pe care le vei face si prin prisma ajutorului acordat tarii. 89% din maltezi vorbesc limba engleza, deci te vei descurca in orice domeniu vrei sa lucrezi sau sa investesti.

Filipine. In orasele mari din Filipine, de exemplu in Manila, se vorbeste engleza. De zeci de ani limba neoficiala a Filipinelor e engleza, procentul celor care pot purta o conversatie in engleza trece de 60%. Tot ce inseamna venit din afara tarii nu e taxat, doar cel obtinut pe teritoriul Filipinelor. Pensionarii sunt atrasi ca de un magnet de Filipine pentru viata ceva mai ieftina si mai relaxanta si pentru accesul la plaja sau la zone cu o natura deosebita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *