H2O sau apa. Este printre cele mai raspandite substante de pe Terra si cea mai cautata. Avem apa in mari, oceane, lacuri, corpul omenesc depinde de apa, folosim apa in irigatii si in agricultura ca sa ne asiguram mancarea de zi cu zi. O mai utilizam si la spalat de vase, de rufe, ne spalam cu ajutorul ei, ne asiguram igiena necesara.
Totusi aceste utilizari sunt doar cele mai comune, cele despre care stim si de care ne lovim in fiecare clipa a existentei noastre. Pe langa ele mai sunt multe utilizari mai putin cunoscute, utilizari care completeaza tabloul de intrebuintari ale unei substante esentiale pentru noi toti.
Apa a fost dintotdeauna un „prieten” al omului. De la agricultura sau industrie, pana la gospodaria proprie, peste tot apa a avut un rol deosebit de important. Daca ne gandim ce s-ar fi intamplat in lipsa apei in cantitati atat de mari, mereu la dispozitia noastra constatam ca viata nu ar mai fi deloc asa cum o stim astazi.
Pe masura ce oamenii au descoperit noi intrebuintari ale apei au inceput sa fie din ce in ce mai inventivi si au folosit-o in moduri neasteptate. Nu e nimic iesit din comun sa cauti mereu alte intrebuintari ale unei astfel de resurse din moment ce e asa de ofertanta si e la dispozitia ta oricand. Numai ca de multe ori aceste intrebuintari sunt foarte interesante si nu sunt neaparat cele mai comune.
Fabricarea berii. Pentru cei care adora sa consume bere alaturi de prieteni sau la orice evenimente s-ar putea sa fie o surpriza prezenta apei in bautura. Nu ai cum sa produci bere fara apa, este elementul esential care ii asigura existenta.
Pentru a obtine bautura pentru un pahar de bere se pot folosi si 70 kg de apa. Cantitatea uriasa de apa este necesara pentru procesarea orzului. Si daca vi se pare o cantitate foarte mare de apa trebuie sa stiti ca unele sortimente au nevoie de si mai multa apa, in functie de ingredientele incluse si de tipul procesarii la care sunt supuse.
Productia unui telefon. Astazi toata lumea are telefon mobil, se produc milioane de bucati anual. Pentru fiecare telefon mobil se folosesc peste 3.000 de litri de apa in procesul de productie. E o cantitate foarte mare daca ne gandim la cate telefoane apar pe piata anual. Fiecare pas din lungul lant de productie al telefoanelor are si niste etape in care se consuma apa sau rezulta o anumita cantitate de apa reziduala. Puse cap la cap toate aceste cantitati duc la volumul urias de apa inregistrat pentru fiecare telefon iesit pe usa fabricilor.
Productia de masini. Si la productia de masini se foloseste multa apa, peste 400.000 de litri pe tot parcursul procesului de productie. Eficienta tehnologiei „waterjet”, jeturilor de apa, inseamna si un consum mare de apa per fiecare masina produsa. Cand ai atat de multe componente si un proces de durata pentru producerea unei masini te astepti la cantitati mari de apa consumata sau necesara.
Producerea de cipuri de memorie. Cand versi apa pe un laptop si vezi ca se strica imediat nu iti inchipui ca tocmai apa e implicata in procesul de productie al unor componente esentiale din el. Si cu toate astea apa este parte din procesul de fabricatie al cipurilor de memorie.
Pentru un cip de 32MB ai nevoie de 32 de litri de apa. In fiecare luna, pentru a produce foarte multe cipuri vei avea nevoie de peste 20 de milioane de litri de apa. Daca ne gandim ca intr-un an sunt 12 luni vom avea iarasi o cantitate uriasa de apa si pentru aceste componente atat de importante pentru un calculator.
Fabricarea pielii. Ghetele din piele sunt excelente cand ploua, ne feresc piciorul de umezeala si nu permit apei sa intre inauntru. In procesul de productie a pielii este implicata paradoxal apa. De la hranirea animalelor de unde se ia pielea de prelucrat pana la procesul de fabricare efectiva a pielii pentru incaltaminte sau haine, peste tot avem nevoie de apa. Ca sa fabrici o pereche de incaltaminte ai nevoie de peste 8.000 de litri de apa implicati in tot procesul complex de productie.
Rafinarea. Am vazut deja ca ai nevoie de multa apa ca sa produci o masina. Insa fiecare drum la benzinarie si fiecare plin facut inseamna si un consum urias de apa. Pentru un consum de 800 de milioane de litri de benzina se folosesc peste 1-2 miliarde de litri de apa in procesul de rafinare.
Productia de cearsafuri si haine. Toate magazinele care vand produse din bumbac se bazeaza pe fabricile care transforma materialele brute in produse finite. Forma finala a produselor are in spate mii de litri de apa folositi pentru a putea avea o tesatura numai buna de folosit acasa. Chiar si dupa cumpararea produsului din magazine vei avea nevoie in continuare de apa pentru igienizarea lui si pentru intretinere, spalare.