Cinci candidati la titlul de vaccin COVID-19 si SARS-CoV-2 asteapta aprobarile finale, dupa testari minutioase

Singura sansa a omenirii in lupta cu temutul SARS-CoV-2 este un vaccin eficient. Vaccinul a fost intotdeauna cea mai simpla si mai buna protectie impotriva infectarilor.

Facem vaccin pentru a nu ne imbolnavi de gripa sezoniera si ne simtim bine, face vaccin cand suntem mici pentru a nu face un anumit tip de hepatita, pentru a nu avea probleme cu poliomelita.

Vaccinul e arma secreta pe care omul o poate folosi oricand doreste, daca o are, pentru a putea iesi invingator din orice razboi purtat cu virusuri diverse. Dar pentru a putea sa speri la o lupta cat mai bine sustinuta trebuie sa ajungem sa producem un vaccin.

Dupa cum bine stim, sau, daca nu o stiam pana acum, am aflat de cand a inceput pandemia de COVID-19, producerea unui vaccin are mai multe faze. A treia faza este si cea mai importanta si consta in teste facute direct pe subiecti voluntari, pe mii de oameni care au ales sa ajute stiinta si cercetarea.

Cand s-a constatat, in urma unor monitorizari stricte, ca nu sunt probleme majore si reactiile adverse aparute nu sunt foarte grave autoritatile vor aproba utilizarea vaccinului si la nivelul populatiei care are mare nevoie de el.

Daca la alte tipuri de vaccin am avut o perioada foarte lunga in care au aparut si primele rezultate promitatoare, acum, pentru ca avem o situatie catastrofala la nivel global din punct de vedere epidemiologic, testarile si studiile se fac la foc automat. Asa se face ca, in momentul de fata, octombrie 2020, avem deja cinci tipuri de vaccin care ar putea sa ne salveze de la un dezastru total in privinta infectarilor cu SARS-CoV-2. Patru sunt insa mai importante si merita mentionate aici.

1. Vaccinul de la Universitatea Oxford si AstraZeneca. In august deja incepuse in SUA faza de testare, stadiul trei, pe 30.000 de adulti. Aceeasi faza a testarii pe oameni se desfasoara si in Marea Britanie si in alte state.

Insa in septembrie vaccinul nu a mai putut fi testat pentru ca o femeie din Marea Britanie a avut efecte secundare grave la nivel neurologic, s-a inflamat coloana vertebrala. Nu se stie nici pana acum daca a fost doar hazard sau vaccinul a fost vinovat de acest tip de simptomatologie. Din fericire s-au reluat testarile dupa ce autoritatile din Marea Britanie au dat unda verde.

La baza vaccinului se afla o tulpina slabita din virusul racelii, care infecteaza adesea cimpanzeii. Ce va face vaccinul, daca va fi aprobat si va fi bun de folosit, este sa invete organismul sa recunoasca niste proteine folosite de coronavirus ca sa infecteze celulele umane.

Totusi, la maimute, s-a produs infectarea cu noul coronavirus, insa nu a aparut pneumonia, deci e o oarecare protectie. In fazele 1 si 2 vaccinul a avut efecte adverse slabe, niste frisoane si dureri de muschi. Sistemul imunitar a reactionat bine si a putut sa lupte cu SARS-CoV-2.

Se va merge si mai departe si se vor face infectari in randul populatiei cu risc scazut pentru a se putea testa mai bine noul vaccin si in alte conditii. Daca totul merge conform planului se vor face 300 milioane de doze pentru vaccinarea populatiei.

2. Vaccinul Sinovac Biotech. Se dezvolta la Beijing, e chinez, si pare sa fie si el un candidat excelent in lupta cu noul coronavirus. Intr-un studiu din iulie 2020 s-a aratat ca vaccinul a protejat anumite specii de maimute si infectia nu a avut loc. Deja a ajuns si el in faza 3 si se va testa pe un numar de peste 8.000 de voluntari din Brazilia, o tara lovita puternic de SARS-CoV-2.

Vaccinul are o versiune inactiva de SARS-CoV-2. Gradul de protectie nu va fi foarte mare pentru ca, dupa un timp, va fi nevoie de alt vaccin ca sa nu revina infectarile. Prin comparatie, vaccinul celor de la Oxford e obtinut dintr-o forma activa, vie de vaccin, deci nu avem versiune inactiva a virusului. De unde si imunitatea mai scazuta la vaccinul chinezesc si riscul crescut de reinfectare.

Fazele 1 si 2 au fost depasite cu succes, tehnologia folosita in crearea vaccinului este asemanatoare cu noua tehnologie folosita pentru vaccinul impotriva hepatitelor A si B sau a gripei porcine, gripei aviare. Si batranii au reactionat bine la vaccin si au avut anticorpi dezvoltati rapid in organismul lor. Deja vaccinul se foloseste doar in caz de urgenta, peste 90% dintre angajatii Sinovac au facut vaccinul impreuna cu familiile lor…

3. Vaccinul de la Moderna si NIAID. Este 100% american, a fost primul testat pe oameni in America. Vaccinul lor e deosebit, se bazeaza pe o tehnologie revolutionara: o bucatica de material genetic numit messenger RNA (mRNA). De regula avem un vaccin facut dintr-un virus inactivat sau slabit, din proteinele virusurilor.

Materialul genetic din noul vaccin invata celulele sa isi construiasa proteine virale singure, fara ajutor, sistemul imunitar raspunde imediat si lupta cu virusul. Vaccinul american se va fabrica rapid, va avea eficienta mai mare decat vaccinurile normale, daca apar mutatii la patogeni vaccinul va putea sa le faca fata fara probleme. Totusi puterea acestui raspuns imunitar s-ar putea sa nu fie prea mare pentru ca vaccinul american nu pare sa fie prea stabil.

In iulie am avut si rezultatele de la faza 1 de testare pe oameni, au aparut anticorpii doriti si au fost chiar mai puternici decat la bolnavii deja infectati cu SARS-CoV-2. Dar au fost multe reactii secundare, jumatate din cei vaccinati au avut oboseala, frisoane, dureri de cap, de muschi, dureri la locul injectiilor. In America s-a trecut si la faza 3 de testare tot pe oameni, voluntari vaccinati. Peste 30.000 de participanti au putut incerca vaccinul. Primele rezultate vor fi facute publice abia in noiembrie 2020.

4. Vaccinul de la Novavax. Este un vaccin american si se bazeaza pe o metoda unica: se prezinta ca un vaccin recombinant cu nanoparticule. Vaccinul este obtinut din mai multe proteine SARS-CoV-2 care sunt combinate in nanoparticule, impreuna cu o substanta care stimuleaza actiunea sistemului imunitar, raspunsul sau rapid.

Deja in septembrie 2020 am avut si primele rezultate publice de la faza 1 si 2 de testare. S-au folosit 131 de adulti sanatosi, nu au fost observate efecte adverse. Imunitatea capatata in urma vaccinului a fost mai buna decat cea partiala lasata dupa infectarile reale.

Faza 3 de testare a inceput in Marea Britanie si va avea peste 10.000 de voluntari. Rezultatele vor fi publicate la o data ulterioara finalizarii testarii si observatiei structurate.

Alte vaccinuri care incearca sa simplifice lupta cu SARS-CoV-2 si au deja rezultate promitatoare sunt: Pfizer-BioNTech-Fosun Pharmaceutical, CanSino Biologics-Institutul de Biotehnologie din Beijing, Sinopharm, Johnson & Johnson’s-Janssen Pharmaceutical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *