Varianta Omicron a devenit una de ingrijorare (VOC) de la finele lui noiembrie 2021 si se raspandeste rapid pe Glob

Nici bine nu ne obisnuisem cu ideea unei variante a SARS-CoV-2 foarte periculoase, varianta Delta, care infecteaza la foc automat zeci de mii de indivizi pe zi, ca a aparut o alta, si mai periculoasa. La doi ani de la primul caz de infectare cu SARS-CoV-2, la sfarsit de noiembrie 2021, pe 26, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat varianta B.1.1.529 o varianta care determina ingrijorare (VOC). Numele sau este Omicron, a aparut prima daat in Africa de Sud, are mai multe mutatii, poate prea multe fata de alte variante si implicatiile pot fi foarte ingrijoratoare, pentru ca s-ar putea sa nu aiba acelasi comportament ca varianta Delta si infectarile sa se produca si mai repede.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a hotarat sa denumeasca noile variante de SARS-CoV-2 cu ajutorul literelor grecesti ca sa simplifice si mai mult lucrurile pentru populatia fara studii medicale. Asa ca denumirea Omicron se incadreaza cumva in acelasi trend. Varianta a fost depistata prima data in Africa de Sud si Botswana, insa de acolo s-a tot raspandit in toata lumea.

Conform unei statistici realizate de CNN pe 1 decembrie 2021, varianta Omicron a fost depistata deja in: Australia (7 cazuri), Austria (1 caz), Belgia (1 caz), Botswana (19 cazuri), Brazilia (2 cazuri), Canada (6 cazuri), Cehia (1 caz), Olanda (16 cazuri), Marea Britanie (22 de cazuri), Germania (9 cazuri), Portugalia (13 cazuri). Tari cu mai putine cazuri raportate pana pe 1 decembrie 2021 au fost Danemarca, Franta, Italia, Israel, Italia, Japonia, Nigeria, Norvegia, Arabia Saudita, Spania, Suedia si chiar Hong Kong a uimit aparand pe lista cu 4 cazuri confirmate.

Update 4 decembrie: Romania se afla pe lista tarilor care au raportat cazuri confirmate de infectare cu varianta Omicron. Doua cazuri au fost deja confirmate in data de 4 decembrie, un al treilea caz s-ar putea confirma si el. Primele doua cazuri sunt asimptomatice. Cei trei indivizi infectati au sosit in tara pe 30 noiembrie, din Africa de Sud, adusi de autoritatile romane.

(Romania s-ar fi putut afla si ea pe lista tarilor care raportau cazuri de infectare cu varianta Omicron; am avut trei suspiciuni de infectare cu varianta Omicron la indivizi veniti din Africa de Sud si infectati deja cu SARS-CoV-2). Insa din fericire, deocamdata, primele rezultate arata ca nu avem astfel de cazuri confirmate clar, desi exista o “suspiciune inalta” la doua dintre cele trei persoane testate pozitiv (la data de 1-2 decembrie 2021). Olanda, la randul sau, s-ar putea sa fi avut cazuri inainte sosirii pasagerilor care ar fi fost infectati din Africa de Sud, cel putin asa sustin autoritatile deocamdata.

Revenind la varianta Omicron, aceasta are 50 de mutatii, 30 dintre ele fiind la proteina spike. Partea mai putin placuta este ca aceste mutatii pot sa contribuie la infectari mai rapide si la o raspandire foarte rapida fata de varianta Delta si la „evadarea” virusului din calea anticorpilor generati de organism in urma vaccinarii. Noi studii releva faptul ca varianta Omicron ar fi o combinatie intre SARS-CoV-2 si parte din virusul care provoaca raceala.

De ce atata ingrijorare in jurul altei variante cu multe mutatii? Oamenii de stiinta si medicii sunt uimiti de rapiditatea si viteza de raspandire a infectarilor in Africa de Sud. E mai usor insa sa o detectam la testele normale PCR pentru ca este o varianta deosebita si e usor de facut diferenta intre varianta Delta si aceasta varianta, fara o secventiere amanuntita la nivelul genomului. Problema si mai mare este ca aparitia variantei Omicron seamana mult cu ce s-a intamplat acum sase luni cand a venit varianta Delta, cand am avut infectari foarte multe deodata.

Profilul genetic neobisnuit al variantei Omicron este si el la baza ingrijorarii serioase din randul oamenilor de stiinta. Se pare ca noua varianta Omicron are mutatii pe care le stim de la variantele Alpha, Beta, Gama, Delta, dar sunt si modificari genetice noi, pe care nu le cunoastem si nu stim ce pot sa determine odata ce virusul a ajuns in gazda.

Daca ne gandim la varianta Delta, care avea mai putine mutatii periculoase care puteau sa ajute virusul sa „sara” de protectia anticorpilor si a redus oricum eficienta vaccinurilor existente, este clar ca varianta Omicron, cu atat de multe mutatii chiar si in zonele esentiale pentru infectare, s-ar putea sa puna in pericol eficienta pe viitor a vaccinurilor pe care le avem deja. Nu se stie insa nimic despre cat de mare va fi impactul asupra vaccinarii odata ce varianta Omicron va deveni cea dominanta, alaturi de varianta Delta. Mai sunt de facut studii, de observat comportamentul noii variante.

Dar avem si o veste buna. Potrivit unor studii facute pe pacienti care s-au infectat deja cu varianta Omicron este posibil sa vedem o simptomatologie ceva mai putin severa decat in cazul variantei Delta. Unii pacienti au fost asimptomatici, altii au tusit, au fost obositi, au avut dureri de corp, dureri de cap suportabile. Pana acum (3 decembrie 2021) nu a fost raportat niciun deces cauzat de varianta Omicron. Din ce s-a observat, variantele noi au infectat tineri si oameni sanatosi care nu au cum sa dezvolte oricum simptome atat de severe in general.

Si ceva important: spre deosebire de varianta Delta, de care am aflat prea tarziu, Africa de Sud ne-a atentionat in legatura cu varianta Omicron din timp si am putut sa impunem restrictii, sa anulam zboruri, sa prevenim deplasarile dinspre tarile afectate deja puternic de noua varianta. Toate studiile, rezultatele pe care le fac cei din Africa de Sud devin publice imediat ca sa ajute pe toti cei care lucreaza pentru prevenirea si tratarea infectarilor cu SARS-CoV-2.

Variantele cele mai eficiente de tratament, cu corticosteroizi si cu blocanti ai receptorului IL6, raman valabile. La fel cum raman valabile si regulile simple de prevenire a infectarii: distantare sociala 1.5-2 metri, purtarea mastii  ca sa acopere nasul si gura, schimbarea mastii cat mai des, spalat pe maini oricand ne intoarcem de afara, inainte de a manca, dezinfectare suprafete, folosire dezinfectanti, vaccinare cu schema completa si booster, anuntare medic de familie de la primele simptome suspecte care ar putea anunta infectarea cu SARS-CoV-2 si testarea imediata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *