Pozitia in care dormim afecteaza calitatea somnului

Calitatea somnului este influentata de o multime de factori. Printre ei se afla si pozitia in care dormim. Unele persoane dorm in aceeasi pozitie mai mereu, altele o schimba frecvent in timpul somnului si sunt si anumite persoane care nu au o pozitie fixa in care dorm, au pozitii intermediare.

Cea mai buna pozitie de dormit este cea in care te simti confortabil pana la urma, insa e bine sa stii ca forma corpului din timpul somnului poate afecta diferite parti ale organismului sau organe. De aceea e bine sa ne obisnuim sa dormim intr-o pozitie in care corpul si organele interne vor putea functiona corect si in care musculatura nu este pusa la grea incercare si la o presiune destul de mare.

Asa cum stim deja, sunt cel putin trei pozitii distincte in care putem dormi. Majoritatea doarme pe o parte, in pozitie fetala, dar sunt si multe persoane care nu suporta aceasta pozitie si reusesc sa aiba un somn linistit si relaxant pe spate sau chiar pe burta. Schimbarea pozitiilor e ceva normal, ne putem culca intr-o pozitie si ne trezim in alta.

O pozitie incorecta poate duce la multe probleme de sanatate. De la dureri de spate, de ceafa, de cap, la boli de inima, apnee, sforait, reflux gastroesofagian, toate pot sa apara daca nu stim sa ne alegem pozitia potrivita pentru dormit. Prevenirea acestor probleme este simpla, alegem pozitia corecta si uitam de orice fel de disconfort. Dar care e pozitia corecta din cele trei?

Dormitul pe o parte. Este cea mai populara pozitie din timpul somnului, 74% din populatie doarme in acest mod. Creierul poate functiona mai bine, are loc si un drenaj care impiedica dezvoltarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer. Si caile respiratorii raman neinfundate in aceasta pozitie, nu mai apare sforaitul sau apneea. Testul din zona gatului, foarte fin si usor de deteriorat, nu mai este impins in jos, asa cum se intampla cand dormi pe spate.

Desi ai putea crede ca e pozitia ideala de dormit sunt si multe dezavantaje. Te poti trezi cu dureri de umeri, de incheieturi, de spate, mai ales daca stai si in pozitie fetala, cu genunchii la piept. Cu toate astea, pozitia fetala poate sa elimine presiunea de pe articulatii. Presiunea de la nivelul plamanilor si al stomacului este foarte mare in aceasta pozitie.

Pozitia corecta de dormit pe o parte este cea pe partea dreapta. Nu e presiune pusa pe inima, ai toate sansele sa dormi mai bine asa. Daca dormim pe partea stanga avem activitate mai mare la nivelul sistemului nervos simpatic, de unde si o stare mai buna de relaxare inainte de a adormi si in timpul somnului.

Regulile nu se aplica si la femeile insarcinate, care ar trebui sa doarma pe partea stanga, pentru a asigura bebelusului cat mai mult sange si o circulatie sanguina cat mai buna pentru nutrienti suficienti in perioada de dezvoltare intrauterina.

Dormitul pe spate, cu fata in sus. Este pozitia excelenta pentru o coloana vertebrala pozitionata corect. Aceasta pozitie tinde sa imite fix pozitia in care stam cand suntem in picioare. Toata presiunea este distribuita uniform la nivelul corpului. Daca suferi de dureri de spate poti pune o perna sub genunchi sau poti ajusta cadrul patului ca sa reduci presiunea pusa pe coloana.

Refluxul gastroesofagian si apneea sunt favorizate de aceasta pozitie, deci o vei evita daca suferi de ele, dar apare si paralizia in somn, un fenomen care se manifesta mai des cand dormi pe spate. Trebuie sa ridici partea inferioara a corpului ca sa mai reduci din aceasta simptomatologie.

Dormitul pe burta, cu fata intr-o parte. Nu este o pozitie comuna si nu este indicata deloc. Daca totusi dormi pe burta risti sa ai dureri de spate, coloana vertebrala nu este aliniata corect, apar durerile de gat, musculatura gatului este supusa unei presiuni prea mari, durerile de sold sunt si ele prezente. Singurele beneficii ale dormitului pe burta sunt lipsa apneei si a sforaitului. Aceste avantaje le ai si daca dormi pe o parte, de preferat partea dreapta.

Dormitul pe spate. Este in regula sa dormi asa, mai ales daca te confrunti adesea cu dureri de spate, insa respiratia are de suferit. E important sa dormi in aceasta pozitie fara perna la cap ca sa ai coloana perfect aliniata. Gatul ajunge intr-o pozitie neutra, cu cat pui mai multe perne, cu atat vei respira mai greu. Ridurile nu mai sunt atat de multe daca dormi cu fata in sus si nu pui presiune pe ten. Dar si aici avem sforait si apnee, baza limbii tinde sa „infude” caile respiratorii superioare, de unde si sforaitul atat de urat de persoanele de langa tine. Calitatea somnului e mai slaba atunci cand dormim pe spate, deci ar trebui sa evitam aceasta pozitie cat putem.

Schimbarea pozitiei in care dormim este esentiala de multe ori, nu o putem face constient in timpul somnului pentru ca nu avem control asupra corpului, dar putem sa blocam miscarile noastre. O perna pentru corp sau mai multe perne in jur pot sa determine mentinerea unei anumite pozitii.

Cea mai buna pozitie in care putem dormi este cea in care reusim sa adormim rapid si in care ne trezim fara nicio durere, gata de o noua zi. Specialistii recomanda dormitul intr-o parte, in pozitie normala, nu fetala, cu picioarele intinse, relaxate, fara cap pe mana intinsa sau flexata, pentru a nu bloca circulatia la nivelul ei. Dormitul pe o parte pare a fi cea mai buna alegere si pentru cei sanatosi, care nu au probleme, si pentru cei care sufera deja de diverse afectiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *