Exercitiile fizice si sportul sunt excelente pentru sanatatea psihica si fizica, pentru energie si o stare de bine care se mentine pe tot parcursul zilei. Oboseala e fireasca dupa ce ai niste exercitii fizice intense, la fel cum e normala si dupa ce ai avut un meci important alaturi de echipa ta, intr-o competitie.
Oboseala devine o problema atunci cand influenteaza viata de zi cu zi a sportivilor sau a persoanelor obisnuite care practica exercitii fizice.
Nu te lasa sa te mai misti in voie, nu mai poti continua cu antrenamentele si cu exercitiile fizice propuse, nu mai poti sa te concentrezi. Oboseala cronica e, de fapt, adevarata problema la sportivi sau la cei care practica mereu exercitii fizice.
Oboseala cronica la sportivi sau la oamenii care fac exercitii fizice zilnice nu a fost inteleasa pe deplin ani buni. Unii experti credeau ca e vorba doar de o deficienta de fier in organism, insa cauzele sunt mult mai complexe. De exemplu, poate fi lipsa de nutrienti si de calorii care ar sustine efortul depus in timpul activitatilor sportive, putem sa avem oboseala cronica si de la deficienta de carbohidrati-ei sunt folosit de organismul nostru pentru energie, ca sursa de energie. Tot carbohidratii sunt si sursa principala de energie pentru creier. Asa ca in lipsa lor oboseala e foarte mare.
Si mesele neregulate, sarite, haotice pot duce la oboseala cronica a sportivului sau a celui care face exercitii fizice zi de zi. Fiecare masa in parte trebuie sa fie la ore fixe, sa se respecte inclusiv gustarile ca sa ii oferim organismului tot ce are nevoie pentru a ne ajuta sa ne desfasuram activitatile si sa nu avem probleme daca suntem sportivi sau facem diverse exercitii fizice.
Dar oboseala poate fi si un simptom al unor afectiuni mai grave, de pilda boala Crohn, boala celiaca, al lipsei unei absorbtii corecte a nutrientilor, o urmare fireasca a depresiei.
Cei care sufera de oboseala cronica care afecteaza si musculatura, starea generala a sportivului sau a celui care practica exercitii fizice in mod sustinut sunt in general sportivii implicati in sporturi care au cerinte foarte mari de la organismul lor. Sportivele au mari probleme cu oboseala chiar daca au alimentatie corecta, mai ales cele tinere care au inca menstruatie si o nevoie de fier in organism permanenta. Sportivii de performanta din sporturi foarte grele, complicate si cei care sunt vegani, vegetarieni pot sa sufere din cauza deficientei de fier.
Oboseala musculara insoteste oboseala generala resimtita la nivelul intregului corp. Oboseala e pana la urma modalitatea corpului de a se adaptat la exercitiile si antrenamentele pe care le tot faci si o atentionare ca ai atins limita ta metabolica si fizica, psihica si ar fi cazul sa te opresti.
Ce ai de facut ca sa eviti oboseala cronica si oboseala musculara chiar daca faci exercitii fizice si antrenamente mai solicitante?
- Atentie la nutritie. Incearca sa ai o dieta echilibrata care sa contina proteine, fructe, legume proaspete, carbohidrati. Ai nevoie si de mai multi carbohidrati la fiecare masa, cu sapte zile inainte de antrenamentele intense, de competitii sau de exercitiile fizice. Nivelul de glicogen din muschi va fi la un nivel normal;
- Program strict pentru mese. Inainte cu doua ore de exercitii, de antrenamente mananca o gustare sau o masa usoara. Nu e bine sa faci exercitii pe stomacul gol sau plin. Dupa ce ai facut exercitii fizice, ai mers la antrenament poti manca ca sa ai din nou musculatura in stare perfecta;
- Atentie la hidratare. Bea apa in timpul zilei, bea apa cat faci sport ca sa nu te deshidratezi. Nu pierzi nici din electroliti, ai si energie mai multa si poti sa termini tot ce ti-ai propus sa faci la sala sau la antrenamente. Se va inlocui apa si nutrientii pierduti in timpul transpiratiei obisnuite;
- Rezistenta. Imbunatateste capacitatea aerobica. Muschii respiratoriin obosesc repede, oxigenul va fi directionat catre diafragma si va fi luat de la musculatura membrelor. Exerseaza muschii respiratorii ca sa te poti baza pe musculatura mai mult timp si sa nu mai obosesti asa de repede;
- Intelege si foloseste corect mecanica organismului tau. Include exercitii de stretching in programul tau zilnic si in antrenamente, acorda mai mare atentie acestora. Daca nu ai o mecanica perfecta si nu intelegi cum sa iti folosesti corpul in mod corect nu vei mai avea eficienta in timpul exercitiilor fizice si vei avea din ce in ce mai putina energie;
- Odihna si recuperare. Nu incepe cu exercitii fizice complexe si antrenamente grele, incearca sa ai intai exercitii usoare, sa te incalzesti, sa mai iei si pauze scurte de 5-10 minute. Ascula mereu corpul tau si fii atent la oboseala si cand intervine ea. E semnul clar ca organismul inca nu s-a putut recupera complet. Cand vezi ca inca esti obosit incepe recuperarea activa, mergi, inoata fara prea mare efort, fa yoga. Nu reveni la exercitii fizice intense si consumatoare de energie decat dupa ce te-ai recuperat si ti-ai refacut depozitele de energie, dupa ce musculatura e perfect refacuta si odihnita, gata sa te ajute iarasi sa faci exercitii fizice si antrenamente intense.