In perioada de graviditate femeile ar trebui sa faca exercitii fizice cat mai multe, in limitele dictate de corpul lor

Exercitiile fizice in timpul sarcinii au o multime de avantaje. Ramai activa, iti pastrezi tonusul muscular, ai si o stare de spirit mai buna. Plus ca faci miscare, nu stai doar in casa si incerci sa ai aceeasi energie ca inainte de sarcina. Nu orice exercitii fizice sunt potrivite pentru sarcina, trebuie sa ai grija ce alegi si cat de mult te implici, ce efort fizic faci.

Daca nu le-ai gasit inca pe cele potrivite pentru tine vei gasi in articolul ce urmeaza cateva dintre cele mai sigure si mai bune exercitii si activitati pentru femeile insarcinate.

Cat esti gravida te-ai putea gandi ca prea multa miscare ar putea sa faca rau bebelusului in dezvoltare. Nu este asa. Ai nevoie de miscare si de cat mai multe exercitii fizice usoare daca vrei sa ramai in forma si sa ai suficienta energie si putere sa treci prin aceasta perioada dificila a sarcinii. La ce te ajuta exercitiile fizice? Faci fata mai usor greutatii mari pe care o ai de suportat pe masura ce inaintezi in sarcina, te pregatesti pentru travaliu si nastere, ai energie cat sa depasesti orice fel de zile mai neplacute din cauza sarcinii. Dormi mai bine daca faci miscare, exercitii fizice adecvate, te refaci mai repede dupa nastere, intalnesti alte femei gravide daca mergi la cursuri diverse si te implici in exercitii fizice adecvate situatiei in care te afli.

Exercitiile fizice ideale pentru gravide sunt cele care iti maresc putin ritmul cardiac si determina o transpiratie usoara si o punere in miscare a musculaturii, fara a afecta bebelusul. Pe masura ce perioada de graviditate se apropie de sfarsit s-ar putea sa nu mai poti face anumite exercitii, dar putina miscare nu va strica nici atunci?.

Mersul pe jos, pe distante relativ scurte. Mersul pe jos iti pune in miscare incheieturile, articulatiile, genunchii, te ajuta sa ai o circulatie sanguina mai buna si o inima mai sanatoasa. Poti sa mergi in fiecare zi macar 30 de minute nu departe de casa. Mai mult de 150 de minute de exercitii si mers pe jos nu ar trebui sa faci. Nu trebuie neaparat sa iti propui sa mergi pe jos si sa ai o activitate separata. Lasa masina in garaj, parcare si mergi pe jos la cumparaturi, cand te intalnesti cu cineva in x loc sau renunta sa faci anumite exercitii in casa si prefera sa te deplasezi pana in parc si sa mergi putin pe jos.

Alergarea. Este un exercitiu excelent pentru corp si inima, dar nu trebuie sa te gandesti la distante foarte mari. Nu e indicat cand esti in luna inaintata, insa in primele luni poti sa alergi usor in jurul blocului, poate intr-un parc din apropiere. Nu face efort prea mare, incearca sa alergi doar cat iti permite organismul si energia pe care si asa nu o ai. Ia cu tine apa, mai fa pauze cat alergi, stai pe o banca, discuta cu cineva. Cand simti ca ai obosit renunta sa mai alergi si mergi acasa pentru relaxare si odihna.

Inotul. Este sigur, este usor de practicat chiar si atunci cand esti in luna mai inaintata. Inotul este excelent pentru brate si pentru picioare, pentru inima si plamani. Cu cat inaintezi in sarcina, cu atat te vei simti mai bine in apa, acolo unde scapi de toata greutatea pe care esti nevoita sa o duci vreme de noua luni. Poti practica exercitii in apa, perfecte pentru incheieturi si pentru coloana vertebrala. Nu mai ai dureri asa de mari de coloana si nici umflaturi la nivelul picioarelor.

Yoga. Desi nu te gandesti la yoga atunci cand esti gravida, yoga te ajuta enorm in sarcina. Iti mentii o postura corecta, ai flexibilitate musculara mai buna, tonus muscular mai bun. E de preferat sa ai un profesor de yoga daca vrei sa nu ai probleme si sa faci corect toate miscarile special gandite pentru gravide. Exercitiile din cadrul sesiunilor de yoga te vor ajuta sa te relaxezi si sa stii cum sa respiri cand intri in travaliu. De evitat bikram yoga cat esti insarcinata, pentru ca te vei supraincalzi destul de puternic.

Pilates. Exercitiile din cadrul pilates sunt excelente pentru zona abdominala, pentru muschii pelvisului. Inveti sa te relaxezi, cum sa respiri, profesorul de pilates iti va arata ce miscari poti face si cum sa le faci in mod corect ca sa nu afectezi sarcina. Instructorul de pilates trebuie sa stie ca esti insarcinata si sa adapteze exercitiile pentru situatia in care te afli. De evitat si aici hot Pilates, in care sesiunile de Pilates se desfasoara intr-o atmosfera mai fierbinte, care va determina ridicarea temperaturii corporale peste limita normala.

Exercitii cu greutati. Sunt bune pentru tonusul muscular si pentru musculatura. Te opresti cand simti ca ai obosit, nu folosesti greutati mari, cresti numarul de repetitii pentru fiecare exercitiu daca vrei exercitii ceva mai dificile. Nu pui presiune pe musculatura, pe spate, pe coloana si pe zona pelviana.

Dans. Poti sa dansezi acasa in intimitate, poti lua lectii de dans, dar fara miscari bruste si fara exercitii prea complicate daca esti in luna inaintata. Nu sari, nu face piruete indraznete, nu iti schimba directia brusc pentru ca te vei dezechilibra foarte usor. E bine sa alegi orele de dans cu profesori cu experienta, special gandite pentru gravide, pentru a beneficia la maximum de pe urma lor.

Exercitii pentru zona pelviana. Daca ai musculatura slaba in acea zona poti avea pierderi de urina cat faci exercitii fizice, cand tusesti sau cand stranuti. Ca sa eviti foarte usor toate aceste incoveniente poti sa faci exercitii pentru zona pelviana in fiecare zi. Nu pune presiune prea mare pe acea zona si incearca sa lucrezi usor musculatura pentru a putea avea si o nastere naturala ceva mai usoara si o refacere mai rapida dupa nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *