Ne-am invatat deja sa auzim odata cu venirea lunii decembrie de noi variante si subvariante ale SARS-CoV-2. Nici in 2022 nu scapam de subvariante. BQ.1. si BQ.1.1 sunt subvariante pe care le vom tot vedea in secventieri si despre care vom auzi mereu in momentul in care se va discuta despre noile valuri si varfuri ale infectarilor cu SARS-CoV-2. Transmisibilitatea crescuta si scaparea poate prea rapida de sistemul imunitar uman sunt cele doua constante care au determinat cresterea infectarilor, una prea rapida in acest sfarsit de an. Dar ce e cu aceste subvariante si cat de periculoase mai sunt fata de cele pe care le avem deja derivate din varianta Omicron initiala?
Dupa debutul de acum celebrelor subvariante B.A.2 si B.A.4, B.A.5 si ingrijorarile tot mai mari legate de evolutia pandemiei de COVID-19 si de valurile care vor mai urma si in 2023, alte doua subvariante ale Omicron ameninta sa dea planurile expertilor si medicilor peste cap. E vorba despre BQ.1 si BQ.1.1., subvariante Omicron care incep sa devina dominante in Europa si in SUA. Ambele sunt descendente directe ale BA.5, varianta Omicron care e dominanta deja in toata lumea de luni bune. Asta ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne ridice semne de intrebare legate de finalul pandemiei de COVID-19. Mutatii vor mai aparea, insa rapiditatea mutatiilor observate la nivelul subvariantelor si variantelor deja in circulatie este marea problema a periodei pe care o traversam…
BQ.1 a devenit rapid o subvarianta de interes pentru autoritati, iar conform estimarilor deja discutate la nivel de specialisti si experti, s-ar putea sa vedem de la jumatatea lunii noiembrie si sfarsitul lunii noiembrie pana spre inceputul si prima parte din decembrie 2022 infectari multiple cu BQ.1 si BQ.1.1, cam 50% din cazuri sa fie datorate acestor subvariante periculoase. La inceput de 2023 mai mult de 80% din toate cazurile mondiale de infectari cu SARS-CoV-2 vor fi cauzate de noile subvariante descoperite in urma secventierilor.
Sunt subvariantele Omicron BQ.1 si BQ.1.1 mai transmisibile? La momentul de fata nu sunt suficiente date disponibile pentru a sti clar daca avem transmisibilitate mai mare, dar pare ca subvarianta BQ.1.1 se transmite mult mai repede decat alte variante si subvariante anterioare. Insa rata de transmitere s-ar putea sa fie din ce in ce mai mare pe masura ce se va raspandi la nivelul populatiei si vom avea si mutatii in plus aparute la subvariante BQ.1.1.
Vestea proasta este ca BQ.1 si BQ.1.1 pot sa scape mai usor de raspunsul imunitar, asta pentru ca si aceste subvariante au mutatii la nivelul proteinei spike, care permit infectarile mult mai simple. Mutatiile amintite inclus si K444T, N460K, L452R sau F486V, dar BQ.1.1 are o mutatie in plus, R346T, pe care am vazut-o deja si la varianta BA.5. Alta veste proasta este ca imunitatea oferita de infectarile cu BA.4, BA.2 sau BA. 5 nu vor garanta si o lipsa a imbolnavirilor de COVID-19, sistemul imunitar va fi usor de „pacalit” odata ce apare BQ.1.1.
Desi avem pe piata si vaccinuri pentru Omicron, acestea nu vor reusi sa ne protejeze total de o infectare cu subvariante BQ.1 si BQ.1.1. Ca si in cazurile precedente e bine sa ne vaccinam cu noile vaccinuri cat de curand pentru a nu ajunge in spital cu forme grave si pentru a trece mai rapid prin boala. Dar protectie totala in fata BQ.1 si BQ.1.1 nu exista, pot sa apara infectari si reinfectari chiar si cu o vaccinare deja facuta oricand…
Si o veste buna dupa atat de multe vesti rele: BQ.1 nu va produce, probabil, cazuri mai severe decat cele produse de BA.4 si BA.5. Da, vor fi cazuri destul de grave si in acest scenariu, dar nu va fi ceva mai grav decat am vazut in primele saptamani si luni de SARS-CoV-2.
Cat despre raspandirea globala, BQ.1 si BQ.1.1 au fost indentificate in Europa, unde avem raspandire in crestere pe masura ce iarna isi intra in drepturi, dar si in Noua Zeelanda, Thailanda, Singapore, Canada. In Europa tari precum Franta, Belgia, Italia, Tarile de Jos, Irlanda, au raportat tot mai multe cazuri in saptamanile anterioare, alaturi de Marea Britanie si de Elvetia.
Cam pe vremea asta in 2021 aveam varianta Delta dominanta si aparea varianta Omicron. Acum avem BQ.1 si BQ.1.1 care pot sa scape chiar si cand avem boosterele deja facute…
La trei ani de la primul caz de infectare cu SARS-CoV-2 inca nu stim cum sa facem fata foarte bine valurilor de infectari si cand vor veni, cate variante vor mai fi si cate tulpini, mutatii mai apar. SARS-CoV-2 e cu siguranta cel mai periculos virus pe care l-a vazut omenirea moderna si il vom avea alaturi de noi in continuare inca un an sau doi cel putin… Tot ce putem face este sa ne vaccinam, sa pastram distantarea sociala, sa ne spalam pe maini, sa purtam masti in locuri inchise si aglomerate si sa avem mare grija ce facem cu mainile murdare indiferent unde suntem…