In adolescenta tinerii sunt tentati sa ia decizii rapid, pe baza unor trairi si emotii de moment, fara sa se gandeasca prea mult la consecintele lor. E un fenomen tipic adolescentei pe care, cu un parenting modern bine gandit si pus in practica la momentul oportun, l-am putea “corecta” din mers in asa fel incat deciziile tinerilor sa fie intr-un final unele cat mai rationale si mai obiective.

Relatia dintre parinti si adolescenti si parentingul in timpul adolescentei joaca un rol major in dezvoltarea armonioasa a tinerilor si a creierului lor. Creierul adolescentilor se dezvolta intr-un mod unic, cu influenta directa asupra gandirii, comportamentului si deciziilor.

Centrii emotionali din creier se dezvolta primii in adolescenta, partea frontala a creierului, care e responsabila de decizie si de rationamente complexe, argumentare are si ea o dezvoltare accelerata. Deci raspunsul emotional primeaza si deciziile se iau in baza emotiilor, asa ca parintii trebuie sa intervina ori de cate ori deciziile nu sunt corecte si sa aduca rationamente practice care sa ghideze o decizie corecta in adolescenta. Logica devine mai importanta decat emotiile.

Si tot in adolescenta centrul recompenselor din creier e mai activ. Ori de cate ori avem o experienta funny, castigam ceva se activeaza acest centru si dopamina de invadeaza organismul.

Adolescentul cauta mereu o recompensa mai mare si experiente noi si stimulante. Riscurile asumate sunt mai mari in adolescenta, deciziile sunt riscante, au mereu un grad de risc, mai ales in situatiile in care emotiile sunt foarte greu de stapanit. Parintii trebuie sa recunoasca necesitatea asumarii si unor riscuri ca parte a dezvoltarii adolescentilor, insa sa intervina atunci cand riscurile prea mari asumate duc la decizii complet gresite.

A oferi adolescentilor putere de a lua decizii de unii singuri implica sa cedezi gradual si controlul pe care il aveai ca parinte si asta de pe la varsta de 12 ani. Deja pe la 18 ani tinerii trebuie sa poata fi in stare sa ia singuri cele mai bune decizii si sa faca diferenta intre o decizie proasta si una foarte buna, rationala. Usor de zi, greu de pus in practica.

Si cu toate astea parintii ar putea sa respecte cateva etape importante pentru a se asigura ca decizia luata de catre tineri, adolescenti e mereu cea mai buna.

Contribuie si tu, ca parinte, la luarea unor decizii bune. Toti parintii isi doresc sa aiba copii, tineri care sa se poata adapta din mers la societatea complicata in care vor fi nevoiti sa stea si sa lucreze, sa aiba succes in orice fac. Dar ca sa ajunga acolo e nevoie de antrenament, exact cum se intampla cu un sportiv care ajunge la performante notabile in timp.

Greselile nu trebuie descurajate sau pedepsite in adolescenta, ele vor ajuta enorm mai tarziu, in viata de adult. Mai bine sa invete cat sunt adolescenti din tot felul de greseli si sa intervii imediat ca sa ii ajuti sa ia decizii bune si sa stie ce au facut gresit, ce sa nu mai repete, decat sa ia aceleasi decizii in situatii ce vor avea consecinte mult mai mari si mai complexe mai tarziu.

Transfera controlul treptat. De la 12 la 18 ani ai tot timpul sa „cedezi” treptat controlul. Deja la 16 ani ar trebui sa ai un tanar care ia decizii bune de unul singur si nu mai are nevoie atat de mare de tine, parintele. Invata copilul sa gandeasca critic tot ce face, sa isi puna intrebari legate de factorii motivationali din spatele deciziilor. In ce zone se poate realiza un transfer de control mai usor: zona muzicii, modestiei, banilor. Pe masura ce tanarul se maturizeaza trebuie sa il lasi sa asculte si sa aleaga ce muzica asculta, sa se exprime chiar si asa si sa ia decizii in baza a ceea ce simte si ce crede. La fel si la imbracaminte sau bani, invata treptat copilul sa detina el controlul si sa nu mai depinda atat de mult de deciziile adultului.

Fii langa adolescent in permanenta si arata-i sustinere. De multe ori adolescentii vor avea si esecuri. In acele momente au nevoie de sustinere, de incurajari, dar si de rationamente venite din partea unui matur. Comunica pe un ton calm cu un tanar care a trecut printr-un esec si nu stie sa depaseasca momentul, discuta despre ce e de facut pentru ca deciziile viitoare sa nu duca la un esec. Sustinerea e foarte importanta chiar si in afara esecului, adolescenta e o perioada foarte complicata asa ca ar fi bine sa iti demonstrezi sustinerea ori de cate ori ai ocazia.

Indentifica optiuni, variante impreuna cu adolescentul. Discuta cu adolescentul si incurajeaza descoperirea unor solutii la care poate nu s-a gandit pana atunci. La fiecare problema care apare incearca sa ai cat mai multe variante si cai de rezolvare, adolescentul trebuie sa fie in stare sa vina cu solutii diverse si diferite. Le scrieti pe o bucata de hartie si le evaluati impreuna pentru a fi siguri ca decizia finala, care va apartine adolescentului, e cea mai buna. Nu uita si de avantajele si dezavantajele fiecarei solutii, si ele trebuie dezbatute, ofera si punctul de vedere al parintelui, dar decizia va fi mereu la adolescent.

Identifica si clarifica emotiile pe care le traieste adolescentul. Inainte de orice fel de decizie individuala tanarul trebuie a constientizeze rolul emotiilor in cadrul deciziilor. Arata avantajele ratiunii implicate in luarea deciziilor, gandirii critice si asa vei avea un adolescent care va lua decizii rationale si gandirea critica va deveni activa pentru gasirea unei solutii cand apare un impas. Emotiile fac parte oricum din viata adolescentilor, important este sa nu produca niciun moment confuzie si sa ajute la luarea unor decizii cat mai inspirate si in favoarea lor.