Viata dupa faliment exista si poate fi mai buna decat inainte de faliment in momentul in care stii ce ai de facut

Nu si-l doreste nimeni, dar apare in anumite situatii. Este foarte greu sa treci peste el, dar daca ai un plan bun vei reusi sa gasesti solutiile pentru a te „redresa”. Falimentul apare atunci cand nu mai putem plati toate datoriile scadente, sunt prea mari pentru ce buget avem, ce venituri avem. Este practic a doua etapa a procedurii complicate de insolventa. Se lichideaza in intregime activele afacerii pentru a se plati toate datoriile, businessurile care ajung in acest punct nu prea mai au sanse de revenire… Evitarea falimentului ulterior, in alte circumstante, implica multa munca, invatare din greseli si atentie la tot ce “misca” in jurul tau.

Falimentul nu inseamna sa te lasi definitiv de business. Da, e un moment foarte dificil, pierzi o parte din munca ta, dar poti sa o iei de la capat oricand invatand din greseli. Cei mai buni si mai puternici oameni de afaceri au stiut sa evite falimentul sau, daca a aparut, au incercat sa isi revina dupa el fara sa priveasca prea mult inapoi. Cum au facut asta? O reteta pentru viata de dupa faliment nu exista, dar putem tine cont de cateva sfaturi utile pentru a nu mai avea alt faliment in viitor.

Salveaza toate documentele din perioada falimentului. S-ar putea sa ai nevoie de toate actele din perioada in care ai fost in faliment cand aplici pentru creditare sau pentru alte produse financiare cand ai reusit sa iti revii. Sau va fi nevoie de aceleasi acte atunci cand vei fi contactat in legatura cu alte datorii pe care le mai ai de platit. Actele pot rezolva multe probleme dupa faliment, mai ales daca apar datorii pe care le-ai achitat deja si care ti se imputa din nou.

Pune bani deoparte si construieste un buget foarte bine gandit, usor de gestionat. Nu vrei sa ajungi iar la faliment, asa ca incearca sa ai un cont de economii unde sa aduni bani si sa ii ai la dispozitie mereu cand apare o urgenta financiara. Daca ai un buget bine gandit, bazat pe cheltuieli si venituri reale nu vei mai ajunge sa cheltuiesti mai mult decat iti poti permite si eviti foarte usor falimentul. A sti cum sa gestionezi bugetul e foarte important pentru a nu repeta iar scenariul de cosmar al falimentului. Poti sa folosesti servicii si aplicatii de gestionare a bugetului ca sa iti fie mai usor, poti sa vezi in timp real ce se intampla cu afacerea ta si cu banii si eviti falimentul, nu iti mai asumi riscuri.

Plateste facturile la timp. Nu omite multe facturi si nu le amana pe o perioada nedeterminata. Incearca sa ai bani mereu intai pentru facturi, datorii, plati si dupa sa te mai gandesti si la investitii si profit. Daca iti platesti mereu facturile si datoriile lunare la timp vei avea in permanenta un buget care nu va genera niciodata probleme de niciun fel. Foloseste si aici aplicatii, externalizeaza aceasta activitate, deleaga pe cineva sa le faca pentru tine daca esti prea ocupat. Fa orice sa nu ai nicio factura restanta si penalitati acumulate pe o perioada foarte scurta.

Fii atent la creditele in derulare si la plati. Monitorizeaza cu mare atentie tot ce tine de creditare si de dobanzi, de plati, evita sa mai iei atat de multe credite pentru a rezolva probleme ale firmei. Daca ai deja un credit sau mai multe incearca sa le platesti cat mai repede fara sa te imprumuti iar si sa ai datorii cat mai mici catre institutiile care ofera creditare. Orice pas gresit in aceasta zona iti va aduce falimentul in timp foarte scurt, lucru pe care nu ti-l doresti deloc.

Mentine locul de munca si casa. Sunt doua lucruri foarte importante dupa ce ai trecut prin faliment. Daca vei lua iarasi credite vei avea nevoie de ambele, casa si job, vei discuta cu un creditor in alti termeni daca dai impresia de stabilitate si de siguranta pe viitor. Plus ca vei avea si confort mai mare in orice discutie legata de bani de imprumut si vei putea sa gasesti mai usor oameni/companii dispusi/dispuse sa te ajute.

Gandeste-te mereu la viitorul tau financiar. Dupa ce ai trecut prin faliment si ti-ai revenit intr-u fel sau altul e bine sa te gandesti daca vrei o casa, o masina in viitor, daca vrei sa te reintorci la studii. Asa ramai motivat, ai un buget pe care te bazezi, mai usor de gestionat, te concentrezi si pe economii si vei evita un alt faliment in viitorul apropiat. Cand ai un tel deja sau mai multe iti va fi si mai simplu sa le indeplinesti cu atentie si curaj, ambitie si rabdare si o gestionare cu mana de fier a afacerii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *