Arhitectura este o stiinta in care originalitatea si viziunea un pic diferita joaca un rol foarte important. Sunt atat de multe cladiri construite in fiecare an incat e din ce in ce mai greu sa te diferentiezi si sa ajungi la o structura care sa fie pe placul proprietarilor si sa arate si foarte bine.
La o privire atenta in cele mai importante tari din lume vom observa ca numarul cladirilor cu arhitectura ciudata, cu structuri atipice a crescut de la un an la altul si au depasit cu mult orice fel de imaginatie in materie de design.
Dincolo de structura solida, de o fundatie bine gandita si de dispunerea pe verticala cat mai ingenios proiectata, o cladire va atrage atentia prin design si prin ceea ce se vede la exterior. Pana sa ajunga in interiorul unor cladiri, oamenii le vor vedea exteriorul. O cladire care are un design proiectat banal, obisnuit, va trece de cele mai multe ori neobservata, nu va fi atat de bine pusa in evidenta intr-un ansamblu de cladiri. Arhitectul nu isi doreste neaparat o cladire care sa arate bine, ci o cladire eficienta, care sa ii ajute pe cei care o folosesc sa aiba tot confortul necesar.
Cu cat e mai deosebit designul si proiectul cladirilor, cu atat vor fi mai valoroase si vor ajunge sa fie apreciate mult mai mult de catre cei care le vor folosi dupa ce vor fi finalizate lucrarile de punere in practica a proiectului. Numai ca multe astfel de cladiri au un design care depaseste orice asteptari si orice imaginatie.
O cladire cat… doua cladiri. „Ren Building” din China este una dintre cele mai interesante cladiri din lume. E situata in Shanghai, proiectul a fost gandit pentru a permite functionarea unui hotel, unor locuri pentru sport, unor centre de conferinte. Cladirea a fost conceputa ca doua cladiri care se „amesteca”. Prima cladire era dedicata activitatilor sportive, unui cenrul cultural acvativ. A doua cladire era dedicata spiritului si conferintelor, gazduind un centru de conferinte. Cladirea e spectaculoasa cand o vezi de afara si mai spectaculoasa cand e privita din interior. E printre putinele structuri care iti dovedeste ca mintea umana chiar poate sa faca orice daca exista ambitie si imaginatie…
Muzeul National Zayed. Se afla in Emiratele Arabe Unite si asta spune totul, in Abu Dhabi. E primul muzeu care a adus mai aproape de cei interesati tot ce tine de istorie, de cultura, de transformarea socio-economica a tarii. Sunt cinci turnuri sunt forma de aripi si au mai multe galerii impresionante. Daca te uiti de departe turnurile par ca sunt niste cosuri de fum termice. In muzeu sunt mai multe spatii unde se tin diverse evenimente. Se pot proiecta filme, se fac prezentari cu public, se recita poezie, se citeste, se asculta muzica si se danseaza.
Cladirea-cos si ideile americanilor. E construita sub forma unui cos gigantic, este o structura uimitoare si e perfecta pentru cei care vor sa vada ceva unic in plimbarile lor prin lume. Se afla in Ohio, gazduieste sediul unei companii de cosuri si imita perfect un cos tipic de cumparaturi, fiind de 160 de ori mai mare decat un cos mediu. Nu trebuie sa mai mentionam ca respectiva cladire este deja de ani buni obiectivul turistic cel mai vizitat din oras. Acuratetea reproducerii este una extrem de mare, au fost luate in considerare toate detaliile si pe langa forma deosebita si atent studiata s-au mai adaugat si doua… manere, nu se putea cos fara manere, nu?
Cladirea de birouri sub forma unui… ou si cybertectura. India e cunoscuta pentru multe cladiri interesante, dar parca asta le intrece pe toate. Imbinand o forma aparent banala a unui ou cu tehnologii inovatoare, cladirea de birouri este o adevarata minune a arhitecturii moderne. Cei care s-au ocupat de designul cladirii lucreaza la o firma din Hong Kong. Ingineria desprinsa parca din viitor din spatele cladirii, sisteme de control excelente si o arhitectura care nu are cum sa te lase indiferent, toate acestea definesc cladirea de birouri indiana si ii ofera unicitatea de care se tot vorbeste. Si sa nu uitam ca respectiva cladire se afla in Mumbai, asa ca nu ai cum sa o ratezi.
Casa Pamantului. Seamana cu niste locuinte de hobiti, e o minune arhitecturala pe care o vezi doar in Elvetia. Zidurile locuintelor sunt realizate cu ajutorul terenului care se afla in zona respectiva, sunt multe cladiri desprinse parca din dealurile de acolo. Oamenii chiar locuiesc acolo si nu au nicio problema cu tipul acestor locuinte. Chiar sunt cele mai ciudate „case” din lume si multi turisti care le viziteaza parca ar vrea sa le „incerce” pentru cateva zile din dorinta de a vedea cum e sa traiesti si mai simplu, fara atat de mult lux si ziduri din beton armat.
Palais Bulles. Palais Bulles se afla aproape de Cannes, in Théoule-sur-Mer. Proiectata de arhitectul maghiar Antti Lovag si ridicarea sa s-a intins pe 14 ani, din 1975 pana in 1989. A fost construit pentru un industrialist francez, dar mai tarziu un designer de moda, Pierre Cardin, l-a cumparat si l-a transformat intr-o casa de vacanta. Locuinta are 1200 mp si cuprinde o zona de intrare uriasa, un fel de curte, lounge panoramic, amfiteatru in aer liber unde pot sta 500 de oameni, 10 dormitoare, dar si piscine si cascade splendide.